2007/07/15

Kortárs Magyar Sci-Fi és Szerepjáték Klub


Zsáfár Irént, a nemrég alakult KMSFSZK (Kortárs Magyar Sci-Fi és Szerepjáték Klub) alapítvány elnökét kérdeztük a klub céljait illetően.

- Kedves Irén, köszönjük hogy elfogadta a meghívásunkat. Mi ihlette a klub megalakulását, miben látja a lehetőségeket, van-e igény egy ilyen klubra Magyarországon?

- Köszönöm a meghívást. Természetesen a Klubra hatalmas igény van, hiszen rengeteg félreértés adódik a szerepjátékosokkal kapcsolatban, talán már nem démonizálják úgy a műfajt, mint rendszerváltás után, de még mindig rengeteg a félreértésben lévő ember, aki nem tudja helyén kezelni a jelenséget, illetve nem tud kihez fordulni, ha egy jót szeretne játszani az általa kedvelt fantáziavilágban. Éppen ezért szerettük volna közös nevezőre hozni a magyarországi sci-fi és szerepjáték klubokat. Az elmúlt évtizedekben a hazánban is nagy sikernek örvendő különböző szerepjátékokat gyakran kritizálták, démonizálták, de mégis több tízezren játszottak AD&D-t, vagy a M.A.G.U.S.-t, és a játék nem állt meg mindig az asztalnál, vagy a táblánál, sokan többre vágytak. A méltatlanul félreértett kuruc.info, és hasonló próbálkozások sem többek ártalmatlan szerepjátéknál, azonban sokan félreértik ezeket a kezdeményezéseket, ezért éreztük szükségesnek, hogy a Kortárs Magyar Sci-fi és Szerepjáték Klubnak otthont teremtsünk. Terveink szerint egy mindenki számára megfizethető művelődési klubházat szeretnénk létrehozni, ahol a táblás játékok mellett teret engedünk a különböző Élő Szerepjátékoknak, illetve a CosPlay, azaz Kosztümös Szerepjátszó csoportoknak is. A klub keretein belül megfelelő értemezésbe, a társadalomban elfogadott helyére kerülhetnek a különböző lovagi játékok, világháborús tiszti ruhában szerepjátszó tanárok és diákok ártalmatlan játékai. Bár a magyar kortárs szerepjáték kultúra kimeríthetetlen elemekkel rendelkezik, terveink szerint a Japán CosPlay klubok vendégszereplői is helyt kaphatnának itt. Szeretnénk továbbá elfogadtatni a klubtagokkal, hogy nem csak a fantasynak, de a scifinek is helye van a klubházban, így az Ufo magazin olvasótáborát, illetve a mostanában divatos alternatív történelmi szerepjátékokat kedvelő fiatalokat, tehát a divatos steampunk illetve holokauszttagadó játékosokat is szeretettel várjuk a klub rendezvényein. Legyen meg a helye a játéknak, a szórakozásnak, vessünk véget a szerepjátékosok rossz megítélésének a magyar társadalomban!

- Sok ember úgy gondolja, a szerepjátékok káros hatással vannak a fiatalok személyiségfejlődésére. Mit üzen nekik?

- A szerepjátékok, nem megfelelően kontrollált körülmények között sajnos komoly balesetekhez, veszélyekhez is vezethetnek. Gondoljunk csak a március 15.-ei ünnepségre, ami utcai zavargásba torkollott, pedig megfelelő oktatókkal, kontrollált körülmények között egy határtalan játékélményt biztosító, igazi jó kis fantasy party kerekedhetett volna a dologból! Mi azt szeretnénk, ha a szerepjátékosoknak nem kellene szégyenkezniük játékszenvedélyük miatt, ha a műfaj elismert lenne, és nem csak Magyarországon, de az egész világon megismernék a kortárs magyar szerepjáték kultúra jelentőségét. Gondoljunk csak a középkori lovagi csatákra, ami az Élő Szerepjáték részleg büszkesége lenne, és az Elfek, Orkok világába varázslatosan befér majd a rovásírás szakkör, az atlantiszi mondavilág, de amire különösen büszkék vagyunk, terveztünk egy játékot Grespik úr Szíriusz elméletével kapcsolatban is, ahol vérszomjas ufonautákat kell levadászni, amíg a magyar törzs megteszi intergalaktikus útját a Szíriusztól Hazánkig, és a Pilis-pólusban végül egy termonukleáris bomba segítségével az egész földön szétterjesztik a hírös kilencszer csavarodó DNS spirált. Gondolom a rajongóknak nem kell a részleteket ecsetelnem, miféle gigászi játékokra, párviadalokra készülhetünk! Már felvettük a kapcsolatot az ügyvéd úrral, a jogok miatt. Mi félig-meddig viccesen csak "Űrmagyar"-nak becézzük a játék munkaverzióját, ami remekül összeházasítható a klub másik részlegével, amit csak "Ősmagyar"-nak hívunk egymás közt, így a Fantasy és a Sci-fi klub első ízben egyesülhetne a Klub működése által! Képzelje csak el!

- Kedves Irén, köszönjük az interjút!

8 megjegyzés:

agylaci írta...

Ez tetszett:-D
Végre nem utcakővel, hanem húszoldalú dobókockával dobhatnának.

Névtelen írta...

Tiltakozom, mint szerepjátékos és scifikedvelő, hogy bárki bármilyen politikai célra használja fel ezt a pár, eddig csak lesátánistázott vagy simán kirekesztett fogalomkört. A cosplay és az utcai agresszió között több világnyi mentális szakadék van, amire nagyon kínos próbálkozás egy ilyen szerencsétlenséggel megpróbálni hidat verni. Végletekig undorodom a napi politikától, és ennek kapcsán attól, hogy ártatlan, megnemértett holocausttagadó, játszani vágyó agresszívzászlós, eltévelyedett kurucinfós legyen egy cikkben említve a szerepjátékkal, fantáziával.
A szerepjáték mélyen szociális, érzékeny dolog, közös történetszövés; a scifi az álmodozás és a tudomány gyermeke - egyikhez sem tapad vér a fenti agyalágyult, elborult mémek hordozóállataival szemben. Persze Amerika kivétel... Ne süllyedjünk már melléjük!!!

--
Sámán

Névtelen írta...

A gond csak az, hogy Bölcs Lázadó keményen fantasy-, sci-fi-, szerepjáték-, manga-, anime-ellenes, ezek mellett kőkemény realista, pozitvista, racionalista személyiség.

Egy nem normális

Névtelen írta...

Sztem egyszerűen csak egy fasz...

Névtelen írta...

Talán annyit:
Ezek nem játszanak szerepet. Ezektől ennyi telik.
Nekik nem kell úgy tenni, mintha hülyék lennének. Képességeik predesztinálják erre őket.
Másrészt az álmodozás az élet megrontója, vagymi.

Elemé'

Névtelen írta...

Csatlakozom Sámán véleményéhez. AZ RPGt egy lapon említeni a "tüntetőkkel", sőt, ezzel magyarázni a vandalizmust, és más agreszív szélsőségeket, egyszerűen értelmetlen, és semmi alapja sincs! Legfeljebb akkor lehetne hitele ennek a cikknek, ha kikérdezték volna az érintettek véleményét is: egy-két főkolompos tüntetőt, hogy vajon mit szólnak hozzá, hogy tevékenységüket egyesek "játékként" értelmezik, illetve a szerepjátékos közösségeket, hogy játékukat összehozzák a tüntetésekkel...

-priestess-

Névtelen írta...

Keressetek rá a névre és a alapítványra, sehol máshol nincs szó róla a neten.

Tehát ez egy csúf médiaátvágás.

Névtelen írta...

húsz éve foglalkozom szerepjátékkal, 30 éve Sci-fi kultúrával, politika van a szerepjátékban igaz de kétlem hogy párhuzamot kellene vonni a Star Wars birodalmi törwekvései és a mindennapi politika között :)
vagy E.T. telekommunikációs törekvése (E.T.haza telefonál) kapitalista reklám lenne valamely szolgáltatónak...