2009/03/10

Fény derült az államháztartás hiányának valódi okára

Senki nem ért a pénzügyekhez és a gazdasághoz Magyarországon - ezzel a meglepő eredménnyel zárult a nemzetközi Szifon Független Közvélemény Kutató Intézet országos felmérése.

Rengeteg közgazdászt, pénzügyi szakembert interjúvoltunk meg - az eredmény minket is megdöbbentett. Kijelenthetjük, hogy Magyarországon ma senkinek - a pesti szlenggel szólva - "lövése sincs" a gazdaságról, vagy a pénzügyekről - kezdte beszédét Wolfgang Schlebel, a Szifon kuratórium rangidős elnöke.

Felméréseink kimutatták, hogy nem csak a kisember, vagy az átlagos vállalkozó, de az értelmiségi elit, a politikusok, a közgazdászok, bankárok, iparosok és nagyiparosok ma Magyarországon egytől-egyig a sötét analfabetizmus és dilettanizmus szintjén kezelik a pénzügyeiket. Gyakorlatilag nem találtunk Magyarországon olyan embert, aki az alapvető megtakarítási, gazdálkodási struktúrákkal, precíz vállalatirányítási módszerekkel, vagy éppen megfelelő, naprakész közgazdasági ismeretekkel rendelkezett volna.

Először nem értettük, de ma már nem csodáljuk, hogy Magyarország az Európai Unió legnagyobb vesztese és leginkább eladósodott országa - a pénzügyi kultúra teljes hiánya, mely a társadalom minden szegmensét jellemzi, kötelezően katasztrófához vezet. A nemzetközi csapatból álló professzionális elemzőket megosztotta az okok meghatározása: egyesek szerint meg kellett volna maradni a feudális, földbirtokos viszonynál és társadalmi szinten - ezt egyébként a magyar szélsőjobb is egyre gyakrabban, jogosan hangoztatja - hiszen a megállapodott életvitel, a háromnyomásos földművelés is viszonylag új kulturális elemként voltak jelen az addig többnyire nomád lovas fosztogatásból élő magyar nép életében, mások szerint végzetes hiba volt az ország pénzügyeit és felemelkedését biztosító zsidó lakosság brutális, szinte nyom nélküli lemészárlása és deportálása a második világháború idején, majd ezt követően a német kisebbség deportálása, hiszen így gyakorlatilag, szellemi tőkéjét, majd munkaképes lakosságát is elveszítve, gyakorlatilag lefejezte magát az ország.

Bárhová is vezetnek az okok, abban mindenki egyetért, hogy változásra van szükség. Azonban a megoldásokban sem értenek egyet a szakértők: egyesek szerint, mivel gyakorlatilag a lakosság 100%-a pénzügyi analfabétának tekinthető, ezért a pénzt ki is vonhatnánk a gazdasági rendszerből, és visszaállhatna az ország a stabil cserekereskedelemre, mások szerint neves magyar zsidó közgazdászok visszatelepítésével lehetne az ország szellemi vérkeringését élhető szintre serkenteni. Akármi is lesz a megoldás, az országnak változtatnia kell, mert a példa nélküli, töketlenkő hozzánemértés miatt egyszerűen már nincs lejjebb az adósságspirálban! - zárta gondolatait Schlebel.

Nincsenek megjegyzések: